Sider

fredag den 9. april 2010

Blendede tv-formater - docusoap og realityshow - enkeltformater

Siden midten af 90-erne er udviklingen af nye tv-programtyper - tv-formater - gået stærk. Den har været nærmest eksplosiv, og hvad enten man bryder sig om den slags tv eller ej, så er der tale om en kreativ bølge som endnu ikke er ebbet ud.
  Som jeg tidligere har fremhævet. så viser de sammensatte ord der er opfundet til at betegne de ny genrer, at der er tale om genrerbegreber og koncepter som er et resultat af omfattende konceptuelle blending-operationer:
  • "docusoap": blander træk hentet fra "soap" som er en fiktionsføljetongenre med primært underholdning som formål, med træk hentet fra "documentary" som er en faktuelt orienteret genre med sandheds- og virkelighedsforpligtelser knyttet til produktionen,
  • "realityshow": blander begrebet "show" som kendetegner en række underholdningsformater som talk-show, quiz-show, game-show, med begrebet "reality" som altså igen signalere at det er "virkeligt" og ikke konstrueret og totalt kontrolleret som et "show" ellers forventes at være; en af definitionerne er "unscriptet drama" som også markerer den bagvedliggende blendingoperation i opfindelsen af formatet: nemlig at det har egenskaber som kendes fra fiktionsdramatik, blandet med egenskaber fra virkelighedens menneskelige samspil - med handling og dialog uden et manuskript for dialogen.
Men der er også enkeltformater hvor selve plottet både er et resultat af konceptmagerens blending-operation (hvad nu hvis...) og hvor udfaldet skal eller kan være en konceptuelt blended virkelighed:
'Hjerterum' var titlen på et format der affødte en serie udsendelser som blev sendt på DR1 for nogle år siden; det gik ud på at lade en indretningsdesigner bestemme hvordan det nye "sammenbragte" hjem skulle indrettes for to singler som flyttede sammen - med brug af større eller mindre dele af de tos hidtidige ting og møbler. Og så se om man kunne få de to til mentalt at acceptere den blending af deres ting og møbler - og se det sammenbragte hjem som et udtryk for et fremtidig fællesskab.

Andre formater hvor man påtvinger mennesker en konfrontation som en udfordring til at tænke nyt, overskride mentale grænser og ændre holdning gennem blending, er: 'Fjenden flytter ind', 'Par på prøve', 'Praktikanten'.
   Poul Martinsen (der var han igen) lavede flere mesterværker som byggede på lignende blending-plot: 'Broen' hvor en gruppe læderjakker og en gruppe langhårede fik en opgave der tvang dem til at finde ud af om de kunne overskride deres konceptuelle foredomme om hinanden og samarbejde om at opnå et fælles mål og opnå en økonomisk gevinst; et andet program med samme grundide:
'Dagbog fra en fristad' hvor en arbejderfamilie fra Hedehusene, der var for at lukke og nedlægge Christiania, i løbet af en uges ophold og samvær med et kollektiv på Christiania, ændrede holdning totalt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar