Sider

tirsdag den 22. august 2017

Akvarelmaleriets mysterier (62) - når der går totalt dompap i den visuelle underbevidsthed - og i akvarellerne

Hvad ved man om dompappen som fugl, sådan kort fortalt:
Dompap (Pyrrhula pyrrhula)

Beskrivelse

Dompaphannen er en af de mest farvestrålende fugle i den danske natur. Hannen er umiskendelig med en markant rød underside, der står i stærk kontrast til den grå overside og fuglens sorte kalot. Når fuglen flyver, afslører den endvidere et hvidt vingebånd og en tydelig hvid overgump. Hos hunnen er det røde bryst erstattet af beige, men ellers er tegningerne de samme. Der forekommer to underarter af dompap i Danmark, lille dompap (P. p. europaea) i den vestlige del af landet og stor dompap (P. p. pyrrhula) i den østlige del. De er næsten umulige at skelne fra hinanden i felten. Tidligere var dompappen en almindelig burfugl, ikke mindst fordi hannerne kunne synge de melodier, som man fløjtede til dem under opfostringen. Navnet kommer af det tyske "Dompape", domprovst, hvis festdragt ligner dompappens. At navnet sidenhen er blevet synonymt med "dumrian", skyldes formentlig den sproglige lighed med ordene "dum" og "paphoved".

Levested

Dompappen er udbredt i Europa og i et bredt bælte gennem Asien til Stillehavskysten og Japan. Arten yngler almindeligt i det meste af Europa, dog ikke i dele af det nordlige Skandinavien, bl.a. Island, og dele af Sydeuropa. I Danmark yngler dompappen over hele landet i både løv- og nåleskov, men den foretrækker blandskov, gerne i nærheden af fugtige områder. I det vestlige Jylland kan der dog være langt mellem parrene.
https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=17100
Som motiv er dompappen blevet en trofast ven. Jeg er nu oppe på at have produceret syv akvareller med dompap-motiver.
   Dompappen - især hannen - har grafiske kvaliteter i kraft af farver og tegning som er ret unikke. Nærmeste konkurrent er rødkælken.
 
De sidste to dompap-akvareller var en bestillngsopgave - det skulle være nogen som lignede dem jeg havde hængende på væggen hjemme i Riddergade - ved siden af den store akvarel med strandsten fra nordspidsen af Øland som motiv.
   Kunden - en halvsøster til mine to Korea-døtre - var glad og tilfreds. Og det var jeg naturligvis også: Sådan ...I det tidligere indlæg hvor jeg beskrev arbejdet med de to billeder, sluttede jeg med at annoncere at jeg ville fortsætte - og prøve at male endnu et dompap-motiv (som også er ganske fortærsket) der viste:  dompap og rønnebær i sne(vejr).
   "Tænk længe, mal hurtigt", havde Olaf Rude skrevet i sin dagbog - om det der kendetegnede akvarelmaleriets unikke proces på vej mod at lykkes.
   Citatet stod på udstillingsvæggene på Fuglsang-museet for et par år siden da museet udstillede en lang række af hans akvareller.
   Han brugte det at male akvareller ude i naturen som en måde at slappe af på - fra 'det hårdere arbejde' med at male de dyrere, mere salgbare og holdbare oliemalerier.

Jeg fandt et charmerende referencefoto på nettet med netop den kombination: dompap-han, rønnebær i klase, sne og snevejr:


Og rønnebærklasen stritter opad i stedet for, som normalt, at hænge nedad. 
   Det hjælper alt sammen på dynamikken i motivet. Dompappen filosoferer over hvilket bær han skal vælge.
    Og så kastede jeg mig ellers ud i et dobbelt projekt med hensyn til konteksten til dompap-hannen: Sne som et blødt lag på grene og på rønnebær - og: Sne som noget der drysser ned gennem luften. 
   Det endte med den her akvarel som jeg faktisk er rigtigt tilfreds med.


Den dalende sne blev lavet med afmaskningsgummi i små dråber spredt over luft-fladen, og området derefter overmalet med en lys blå farve i chanceringer som så udstiller snefnuggene når gummiet gnubbes af.
   Det andet har jeg prøvet før: at lægge sne på grene og andre udendørs vinterflader. Det gøres ved at lade områderne med den landede sne i motivet stå umalet. Og så markere skygger og former i sneen med meget svagtfarvede linjer og flader af en lys blåviolet vandfarve-blanding.
   Og så prøvede jeg noget lidt nyt med rønnebærrene delvist dækket af sne: de fik forskellige farver og strittede i alle retninger.
   Det gav ekstra liv.
   Med de efterhånden relativt mang dompap-hanner jeg har malet, så var det ikke den helt store udfordring at give selve den akvarelmalede fugl stående oven på klasen med tæer i sne det udtryk den skulle have, og som den inviterede til i referencefotoet.

Og så er det lige at serendipiteten kommer ind fra højre. For jeg har lige siddet og skimmet og skummet motiver og billeder fra Harald Henriksens søns hjemmeside med alle de billeder faderen har malet. 
   Og der var jeg stødt på både et farvetræsnit og - som forarbejde til træsnittet - en akvarelmalet skitse med rødbrystede dompaphanner på grene klædt i sne som motiv:

Akvarelskitse - forarbejde til det følgende træsnit
Det færdige træsnit, ca. 1947

Harald Henriksen - hans muntre fornemmelser for diakonisser - og auktionspriser på signerede porcelænsvaser og farvetræsnit med vandskader

To diakonisser springer buk på legeplads

Jeg har været så heldig at få forærende nogle akvarel-farvelagte tegninger af Harald Henriksen som, mig bekendt, ikke har været offentligt tilgængelige før - heller ikke på Harald Henriksen hjemmesiden som sønnen Hans Henriksen har oprettet og styrer, og hvor størstedelen af de solgte malerier og træsnit er registreret og afbilledet.
   Den venlige giver er netop Hans Henriksen som  tidligere også har foræret mig kopier af de forsideillustrationer (i akvarel) som faderen har lavet og solgt til Politikens og Berlingske Tidendes søndagsmagasiner i perioden 1934-38. 
   Og i øvrigt er det jo også fra ham jeg har  fået en lang række af faderens farvetræsnit som jeg tidligere har vist og skrevet om på min blog.
   Her kan man se nogle af de magasinforsider som Harald Henriksen producerede i akvarel:Her følger de andre otte farvelagte tegninger med diakonisser i humoristiske situationer - flere af dem let frivole - nogle med blottede mamelukker, uha  - som gennemgående motiv:

"Hvordan kommer jeg op og ride på den giraf?"
Diakonisse har svært ved at holde styr og balance på sin cykel 
Diakonisser til kaffeslabberas hos let påklædt  levemand
Strikkende diakonisse-Eva på chaiselong i Paradis
To diakonisser tumler muntert afsted på løbehjul
Diakonisser maser sig sammen til glæde for kusken i en jumbe
Diakonisser skal med sporvogn tæt pakket med forventningsfulde mænd
Diakonisser spiller fodbold foran tæt besatte tilskuertribuner
Sønnen Hans fortæller lidt om baggrunden:
Diakonissetegningerne er lavet i besættelsesårene 40-45 (hvor der ellers ikke var så meget sjov i gaden).
   Der var ikke nogen speciel anledning eller opdragsgiver, men vi boede tæt ved Diakonissestiftelsen på hjørnet af Sdr. Fasanvej og Peter Bangsvej. Han mødte derfor tit de kyseklædte damer i kvarteret, og fantaserede om hvordan deres tilværelse egentlig var. På ham (ikke mindst som ateist) virkede de komiske og anakronistiske.
   På nogle af tegningerne lavede han kun stregerne, hvorefter jeg fik lov at lægge akvarelfarve på. Derfor kan farvelægningen være så sjusket.
   Hans humor kunne godt være af frivol art, som du skriver (til min mors bestyrtelse), men det var en meget indadvendt og stille humor, som mest boblede frem i tegninger, dukketeaterstykker og nogle novelletekster - ting han sad og puslede med i sene nattetimer.
   Når jeg tænker over det, slår det mig at jeg aldrig har hørt eller set ham le eller grine - højst smile lidt. Der findes intet foto hvor han smiler. Når nogen ville tage et billede af ham. sagde han koket: ‘Åh, mit hår ser så rædsomt ud’ (han var ekstremt tyndhåret men altid velfriseret).
Diakonisse-tegningerne viser en side af Harald Henriksens kunstneriske temperament som jeg ikke umiddelbart ville have forventet han besad; humoren.    En side som ellers ikke ytrer sig i hans malerier eller træsnit, men som også viser sig i tre manuskripter til parodiske dukketeater-syngespil som han forfattede, og som jeg fik i kopi sammen med diakonissebillederne. Under forestillingen skulle familiens medlemmer føre dukkerne og lægge stemmer til rollerne:
- "Op i Høet - Landlig Idyl i 2 Akter" - (håndskrevet - uden årstal - med overstreget undertitel: Sommerferiespil i 2 Akter - eller   Hans på Sommerferie)
- "Vikingeblod - Nordisk Heltedrama i 4 akter med musik og sange" (maskinskrevet manus i gennemslagskop -1944)
- "Jul på Landet - Komedie udi 4 acter og et efterspil" (maskinskrevt manus - ca. 1949).


Harald Henriksen var et kreativt multitalent, men det var kun den visuelle kunst han bedrev professionelt. 
   Ud over dukketeater-syngespillene skrev han også noveller og lyrik (til skrivebordsskuffen). Og han spillede også på klarinet (ikke klaver som jeg fejlhuskede da jeg oprindelig skrev dette indlæg ) på amatørbasis. 
   Herom mere i et senere indlæg.
   Sandsynligvis var han også synæstetiker (tone > farve), da sønnen Hans er det, og der er et stærkt arveligt (genetisk) element i tilstanden. 

Som en del af sin professionelle kunstnerisk praksis malede han signerede unika-porcelænsvaser og -platter for Den Kgl. Porcelænsfabrik i perioden  1948-60.


Jeg har Harald Henriksen-søgeagenter kørende på Lauritz.com, på Bruun-Rasmussen.dk og på dba.dk. Og forleden var der så en alert på hans navn hos Bruun-Rasmussen. 
   Denne noget specielle vase med låg og understel  er udbudt til salg; vurderingsprisen 6.000 kr. Jeg har foreløbig budt 3.000, og vil nok ikke gå meget højere op:


Jeg har altså budt det halve af vurderingen. Vi får se hvordan det går.
   Den her blev solgt ved en auktion for 3 måneder siden på Auktionshuset.com:
Hammerslag 2.600, vurderingspris: 3.500Ofte er motiverne på porcelænsvaserne og -platterne mere eller mindre direkte overført fra hans akvareller og/eller farvetræsnit, som fx det her: Schweitzerhuset i Frederiksberg Have (vinter):

 1939. Akvarel 46 x 62 cm 
 1942. Farvetræsnit 19 x 23,5 cm. 
1954-55. Porcelænsvase, Unikamalet.

I disse dage har en HH-søgeagent på dba.dk fundet et træsnit til salg som jeg ikke har. Det er imidlertid så fugtskadet som man kan se, at jeg ikke vil købe det:


Eller retter: Jeg har givet et bud på 100 kr. som sælger har meddelt er "interessant" (for det og et andet som også var fugtskadet og indrammet, ville han have 500 kr.)
   Vi får se.