Sider

lørdag den 28. oktober 2017

Insekthoteller (2) - flere billeder - og med associationer til groteske græskar - og rædsomme roelygtemænd

Jeg skrev det foregående indlæg om insekthotteller - inspireret af at en af mine morgensvømmervenner havde bygget et af slagsen og opstillet det til offentligt skue uden for det lejlighedskompleks han boede i.
   Ideen havde han fået fra sine ugelange vandreture i Tyskland og Frankrig hvor han havde mødt en del rundt omkring.
 
Argumentet for at sammentømre og opstille insekthoteller, er at det hjælper insekter som er vigtige for vores natur (bestøvning af blomster, føde for fugle, omsætning af planter til muld) med at overleve i et ellers stadig mere insekt-ugæstfrit miljø af kunstig velplejet natur.
   Baggrunden for min interesse var også en nyhed om at mængden af insekter i naturen over jorden over en bred bank var faldet drastisk (80%) i løbet af de sidste 25 år. Med risiko for økologisk kollaps hvis den negative udvikling fortsætter.

Research på nettet har imidlertid ikke (endnu) givet videnskabeligt funderet  dokumentation for at det faktisk batter noget i forhold til at forbedre biodiversiteten i dens store skala. 
   Men at de kan være nyttige i det nære lokale miljø er jeg (og diverse naturvejledende entusiaster på nettet) ikke i tvivl om.

Men skidt. 
   De er utvivlsomt sjove at lave, man lærer noget om naturen ved at  indsamle materialer til dem og bygge dem, og arbejdet med dem stimulerer til kreativ tænkning og opfindsomhed. Og så er de oven i købet dekorative at have stående i haven eller på terrassen.
   Enhver skolelærer i naturfag vil utvivlsomt score højt hos eleverne hvis han/hun i undervisningen gav dem som opgave at bygge insekt-hoteller.

På nettet kan man, især hvis man googler nogle af de engelske betegnelser: 'insect hotel', 'bug hotel', 'insect house', 'bug abode' - finde mange specialopskrifter til hvordan man bygger insekt-ly som især tiltrækker særligt 'nyttige' insektarter ('beneficial insects') som fx mariehøner, graver- og snyltehvepse, humlebier, netvinger, natsommerfugle m.fl. 
http://www.science.ku.dk/vildcampus/doc/Insekthoteller.pdf
http://www.urbangardensweb.com/2016/02/27/how-to-design-a-bug-hotel-to-attract-beneficial-insects-and-bees/
Jeg blev faktisk så glad i låget over at finde alle de mange billeder af alle de mange forskellige insekthoteller på nettet, at jeg i det følgende bare viser en lang række forskellige af slagsen:

hotel-insectes
How to make a mini wildlife stack for your garden
totem cheval otemoo.over-blog.com
11 Inspirations for Insect Hotels via @1001Gardens

Insektenhotel im Baumstamm. Einfach eine geniale Idee. Beschreibung und Anleitung auf www.gartenkollektiv.de
Insektenhotel im Fachwerkstil
Wildlife Wall
Insektenhotel van Sonja Reuser

Jeg har for andet år i træk sammen med to børnebørn skåret groteske ansigter ud af Halloween-græskar til at lyse op inde fra i mørke:
   Her sidste års resultat:  


Her er årets resultat hvor jeg selv har bidraget med et:


Jeg kan ikke løbe fra at jeg - selv i min høje alder - faktisk syntes det var sjovt at skære maskerne ud af de store græskar, og at opleve at det syntes mine to børnebørn også i år.
   Det er samme slags kreative fornøjelse - men noget længerevarende og fysisk mere krævnede - jeg forestiller mig børn og voksne kan få ved at bygge insekthoteller. 
   Og efter endt funktion som lygter i efterårets aften- og natte-mørke tænker jeg mig at græskarlygterne også kan lægges ud i naturen til glæde for både fugle, mus og insekter.

Og så får jeg lige en association til min egen barndom på Lolland i 50'erne hvor jeg boede på sukkerfabrikken i Holeby i en række år. 
   Dengang skar vi også lys-lygte-masker - men det var ud af sukkerroer som bønderne havde tabt fra vognene når de kørte dem ind på sukkerfabrikken: