Sider

tirsdag den 7. august 2012

Akvarelmaleriets mysterier (9) - Rudolf von Alt - en af jugendstilens inspiratorer og en akvarelmaler af Guds nåde

Under min research på jugendstilen og dens rødder, stødte jeg på den østrigske maler Rudolf von Alt (1812-1905). Han blev udnævnt til "æresformand" i en forening som i nogle år omkring 1900 var rammen for bl.a. jugendestilens malerer og udstillinger i Wien, med Gustav Klimt som den første formand. Foreningen havde navnet The Vienna Secsession.
   Wikipedia:
The Vienna Secession (also known as the Union of Austrian Artists, or Vereinigung Bildender Künstler Österreichs) was formed in 1897 by a group of Austrian artists who had resigned from the Association of Austrian Artists, housed in the Vienna Künstlerhaus. This movement included painters, sculptors, and architects. The first president of the Secession was Gustav Klimt, and Rudolf von Alt was made honorary president. Its official magazine was called "Ver Sacrum".
Og hvorfor blev Rudolf von Alt, som jo egentlig var to generationer ældre end de oprørske unge malere i Wien, udnævnt til æresmedlem af The Vienna Secession?
   Derfor:Rudolf von Alt er i høj grad arkitektur-, interiør- og city-scape-maler, og i hans senere malerier kan man finde et vist slægtskab med de franske empressionister i kraft af det vibrerende lys der gennemsyrer billederne, sammen med et fascinerende dybdeperspektiv:


 

Som det fremgår var Rudolf von Alt meget betaget af Venedig-motiver. Og det er jeg også. Har været der tre gange, og har fået et visuelt spark i sjælen ved hvert besøg. Venedig vender jeg tilbage til i et senere indlæg.

Men når jeg især vil fremhæve Rudolf von Alt her på bloggen, så er det fordi jeg blev klar over at han er en af de helt store akvarelmalere. I klasse med englænderen William Turner.
   Rudolf von Alt udnytter til fulde og mesterligt den næsten overjordiske og mystiske lethed som netop akvarelmaleriets lag på lag-teknik, kombineret med vådt i vådt-teknikken, kan forlene motiverne med. 
   Alle de foregående billeder er akvarelmalerier. Tro det eller ej!
   Og se bare her - flere billeder der demonstrerer hvad mesteren kan med 'vandfarver':


Klik ind på dette link og se mange flere af Rudolf von Alts akvareller:
http://www.wikipaintings.org/en/rudolf-von-alt/view-of-salzburg-1831#supersized-artistPaintings-253396