Sider

torsdag den 17. maj 2012

Når sportsmetaforikken begår kreativ bombesprængning i sportsjournalistikken...

Ekstrabladet er ikke min avis. Og sportsjournalistik er ikke min favoritlæsning. Men skal man jagte metaforer der framer, er man ude på at indfange kreativt sprog - og skyde klicheer ned i flokkevis, så er sportsiderne et godt jagterræn. Og EB´s sider er en af de bedre jagtmarker - eller dårligere - alt efter smag - eller afsmag.

En god kollega på journalistik på RUC udpegede et interessant bytte som jeg hermed kan hænge op på denne blogs trofævæg. Fra EB´s sportstillæg i mandags.
   Rubrikken lød:
Osama bombede Brøndby
Underrubrikken:
AGF-spilleren fra Vestegnen fik sin hævn
AGF vandt over Brøndby 5-1.
   Fantasierne - og dermed associationerne - kører som en action film på den indre skærm: konceptuel blending: i det ene inputrum: den barskeste internationale terroristvirkelighed - og i det andet mentale rum: sportens halvfiktive konkurrenceunivers.
   Det er ligesom to atomkerner der smelter sammen: Radioaktive mentale stråler udsendes i alle retninger ved fusionen fra "the blend".
   Og så lever overskriften helt op til et af de vigtigste krav til en rubrik: Den skal indeholde så meget "gåde" at den leverer fremdrift og motiverer læserne til at læse videre.

Svaret på gåden - aha-oplevelsen - er at en af spillerne på det hold, AGF, som slog Brøndby i søndagens kamp, hedder Osama til fornavn - med efternavnet Akharraz - og altså ikke: bin Laden. 
   Pyha - men han blev jo også henrettet for ikke så længe siden i Pakistan. Altså bin Laden - ikke Akharraz.
   Men associationerne strømmer videre: Osama bin Laden er genopstået fra de døde - og reinkarneret som en "hævner" i skikkelse af sin fornavnebror. Og han tog så bare lig fejl af "Vestbredden" som hovedfjenden Israel har besat, og "Vestegnen" som navnebror Akharraz er flygtet fra. 

Men så er den potte vel ude? Slet ikke! Associationerne galopperer videre gennem fantasiens dunkle underskov:
AGF har fået sin egen lille bombe-Osama. 
   Fodboldklubben fra byen, hvor Jyllandsposten har sit terrorsikrede domicil,  afslørede sin egen lille enmands terrorcelle , da Osma Akharraz tog en blodig hævn over den klub som ikke kunne bruge ham.
Fremdriften i associationssporet omkring "terrorisme" fra rubrikken bevares: "terrorsikrede domicil", "enmands terrorcelle", "blodig hævn". Hævn over hvad og mod hvem?
Spirrevippen på De Hvides venstrekant tog dybt pis på sin gamle holdkammerater fra Vestegnen - og tog en sofistikeret hævn over klubboss Per Bjerregaard. 
   Da Brøndby i efteråret havde tabt 1-2 i Silkeborg, lod Per Bjerregaard sin glade flyde ud over den kantspiller, som klubben ikke kunne overtale til at underskrive en forlængelse.
   - Jeg sad bare og lyttede, og så fik jeg ellers en skidballe, hvis man kan sige det sådan, forklarede Osama Akharraz, der lod fødderne tale sit klare sprog i 5-1-ydmygelsen af Brøndby.
Via ordene "pis" og "hævn" skifter associationssporet over til mafia-universet. Mafia-bossen Per Bjerregaard  har åbenbart givet Osama Akharraz et tilbud som han ikke burde kunne afslå. Men det havde han gjort -  og var gået i en anden families sold - dermed været forræder over for Godfather Bjerregaard. Straffenvar ikke syre i øjnene, men: en "galdeflydende skideballe".
   Osamas hhv. vulgære og sofistikerede hævn: at "tage pis på" sine gamle kampfæller - og at lade sit våben "tale sit klare sprog": her ikke automatgeværer og kugler gennem hovedet - men fødder og bolden i mål.

Flot og kreativt sprog der opfylder sin retoriske funktion til fulde - eller usmagelig mangel på sproglige hæmninger - så kort tid efter at bin Laden, en af verdenshistoriens storforbrydere, er blevet aflivet i en regulær hævnaktion? Pick your choice!

EB-journalistens navn: Klaus Egelund.
    Og han har det forbandede job at skulle skaffe læsere til sin artikel ca. 12 timer efter at nettet har bragt resultatet og korte kampreferater. Og efter at diverse sporstkanaler og søndags-tv-sportsmagasiner har vist klip fra kampen og vist alle Osamas mål.
    Aner man kreativ vrede som drivkraft i artiklen? Klaus Egelund gør i hvert fald noget for tjene sin løn.