Sider

søndag den 12. september 2010

Personifikation - som udtryk for kreativ formidling og kategorisering

Personifikation er en særlig form for metaforbrug, hvor  dyr, "døde" ting og abstraktioner tillægges egenskaber som realistisk set er forbeholdt mennesker. Illustreret Videnskab nr. 14/2010 har på forsiden en historie med rubrikken: "Nu går jagten ind på - SOLENS MØRKE TVILLING". 
   Inde i selve artiklen viser 'den mørke tvilling' sig at være 'en brun dværg'. Om den hedder det at den 'gemmer sig' langt væk i en sky af kometer. Artiklen fortæller at foreløbig er der tale om en hypotese som nogle forskere har fremsat for at forklare at en stor del af dyrelivet på Jorden er uddød med ca. 26 millioner års mellemrum, på grund af en regn af store meteornedslag som teorien så siger reguleres af en fjerntliggende ikke-lysende sol som indgår i et to-stjerne system med vores skinnende gule sol. Derfor har denne hypotetisk stjerne fået navnet 'Nemesis', der er navnet på hævnens gudinde i den græske mytologi.
   Og personifikationen i udtrykket 'den sorte tvilling' viser sig også have rod i mytologien. Wikipedia skriver:
Twins appear in the mythologies of many cultures around the world. In some they are seen as ominous and in others they are seen as fortuitous. Twins in mythology are often cast as two halves of the same whole, sharing a bond deeper than that of ordinary siblings, or otherwise shown as fierce rivals. Twins can represents some "other" aspect of the Self, a dobbelgnger or a shadow. Often the twin is the "evil twin", or one may be human and one semi-divine. The twin may be a brother, or a soul-mate, such as the "civilized" Gilgamesh and the "wild" Enkidu.
Illustreret Videnskab er utroligt dygtige til at omsætte videnskabelige opdagelser og ny teorier til Storytelling. Og til det formål personificerer deres journalister alt det de kan komme af sted med, og i dette tilfælde får de så også en mytologisk undertekst med: Den sorte tvilling hævner sig med en meteorregn - fordi den står i skyggen af sin lysende tvilling.
   En hypotetisk og i så fald usynlig stjerne levendegøres for læserne ved at blive set og beskrevet gennem mytens optik.

Men i øvrigt vrimler det med personificerende udtryk og forestillinger i artiklerne i Illustreret Videnskab - ikke mindst i rubrikkerne: 'hårdføre solceller', 'nyt intelligent gulv forudser dit næste skridt', 'kæmpe kannibalgalakse sluger mindre nabo', 'orkidé med bi-duft narrer gedehams til bestøvning', pingviner har børnehaver i lange baner', 'hyæner griner af alderdom og status', mobiltelefonen rykker i felten'.
   Et citat til uddybende dokumentation. En halvandet sides illustration viser et luftfoto af en kæmpe gruppe pingviner, og billedteksten forklarer (mine kursiveringer):
Sygeorgien nord for Antarktis er på en god sæson hjem for en koloni på mere end 100.000 kongepingviner. Og når en tredjedel af flokken består af unger, er behovet for pasning stort. Især når mor og far er på arbejde. De voksne skiftes til at holde øje med poderne, så mens nogle forældre dykker efter blæksprutter og fisk, passer andre på det brunfjedrede afkom.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar