Sider

søndag den 4. september 2011

Hjernens opgave-orientered netværk versus default-netværket - spontan trance, flow-tilstand og aha-oplevelser

En yderligere søgning viste så at der er et komplementært netværk i hjernen - "the task oriented network" - til det jeg har omtalt som default-netværket. Mens det opgaveorienterede netwærk er aktivt når hjernen udfordres til at løse eksternt motiverede opgaver og problemer, så er default netværket kendetegnet ved at være i funktion i hjernens "resting state" - et netværk som er aktivt uden ydre stimuli og som altså ser "indad", som når man fx dagdrømmer, genkalder sig personlige erindringer eller fantaserer sig selv ind i forestillede scenarier.

De to netværkd komplementære karakter er illustreret her i disse neuro-imaging-illustrationer fra artiklen "The human brain is intrinsically organized into dynamic, anticorrelated functional networks", forfattet af Michael D. Fox, Abraham Z. Snyder, Justin L. Vincent, Maurizio Corbetta, David C. Van Essen, and Marcus E. Raichle.


An external file that holds a picture, illustration, etc.
Object name is zpq0270587480001.jpg Object name is zpq0270587480001.jpg

Artiklen bekræfter at højre hjernehalvdel er særligt aktiv i forbindelse med aha-oplevelser. Og så fortæller den at ingen af de to netværk har en præfereret forbindelse til det sensomotoriske netværk som spejlneuronerne er en del af.

Jeg fandt ud af eksistensen af det opgave-orienterede netværk da jeg stødte på begrebet "spontan trance", som synes at være et andet ord for hjernens "hvile-tilstand" som er det der definitorisk kendetegner defualt-netværkets funktion.
  Her er citatet som førte mig videre. Forfatteren til et indlæg på http://nlp-blog.dk/category/coaching/ opstiller betingelser for aha-oplevelsen:
Man skal være i en “informationstæt bevidsthedstilstand”. Oplevelser med intens (informationstæt) opmærksomhed er en del af hverdagen, f.eks.:
  • Drømme. Her er opmærksomheden rettet indad - sindet og hjernen laver sine egne billeder.
  • “Flow”-tilstand - hvor du er opslugt af noget meget interessant, og lukker alt andet ude. Det er en tilstand, hvor du lærer hurtigt - på mange planer.
  • “AHA-oplevelser”, hvor du pludselig oplever en forståelse af noget, som førhen har været svært eller uigennemskueligt.
Den informationstætte bevidsthedstilstand kaldes også spontan trance. Alle pattedyr og mennesker går i spontan trance flere gange i døgnet i en bestemt rytme, som er biologisk bestemt (hos mennesker med cirka 1½-2 timers interval). Hvis denne rytme brydes for tit, kan du få stress.
   Spontan trance er også en slags afslappet fleksibel søgetilstand i sind og krop, en åbenhed for at bearbejde (mange) forskellige løsningsmuligheder.
   Minutiøse undersøgelser af læreprocesser viser, at åbenhed overfor forskellige muligheder i den tidlige fase af problemløsning, øger chancerne for indsigt, læring og udvikling markant.
Det er det der er det fantastiske ved at forske via nettet. Du får en ide - en association - og bruger associationens to ord eller begreber til - lynhurtigt at finde ud af - om "det har noget på sig". Og aha-oplevelsen kommer med det samme. De videnskabelige artikler som forbinder de to ord, popper op øverst i søgningslisten. Og lidt efter kommer der henvisning til en Wikipedia-artikel.
   Og jo, du kan gå videre med den tankegang du har forfulgt - eller der viser sig et nyt associationsspor.
   Jeg ved nu virkelig hvad link-joy er!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar