Sider

mandag den 12. marts 2012

Anne-Marie Brauge - Gunnar Saietz kone - også en af de særligt kreative med hang til blending i sine malerier

                                                      (fortsat fra forrige indlæg)

Mens jeg godt nok kendte lidt til Gunnar Saietz og hans billeder, så havde jeg ingen anelse om at han havde en kone, Anne Marie Brauge, som også malede - og kendte ikke til den både dramatiske og romantiske historie om hvordan de fandt sammen som jeg lige refererede i det foregående indlæg.
   Jeg googler hendes navn og billeder - og WAU!
   Af dem at dømme er hun mindst lige så god som sin mand. Og umiddelbart kunne det såmænd - for en ikke-ekspert som mig - se ud som om Gunnar Saietz havde malet dem.
   Eller omvendt: at det var Anne Marie Brauge der havde malet en masse af Gunnars billeder.
   Det er i hvert fald sammen ny-surrealistiske, fabulerende univers som de begge motivisk og visuelt bevæger sig rundt i.
   Se bare her:


Det er svært at finde mere detaljerede oplysninger om Anne-Marie Brauge. Men jeg kan citere fra foromtalen til en udstilling af Gunnar Saietz fra sidste år der antyder deres næsten symbiotiske forhold når det gjaldt deres malerier:
Gunna Saietz slog igennem med et brag i 1963 og var i de næste 10 år et hot navn i det danske kunstliv.
   Ny-surrealismen eller den Fantastiske Realisme blev den nye trend, og Saietz og hans franske kone Anne-Marie Brauge boltrede sig i den fabulerende bølge som udgik fra Galerie Passepartout i Snaregade i Kbh. Sammen med ligesindede kunstnere som Jørgen Boberg, Jens Flemming Sørensen, Peter Severin og mange andre fra lignende grupper i udlandet blev det til store opsigtsvækkende manifestationer i hele Skandinavien samt i England, Skotland, Island, Tyskland og USA.
    I 1972 kom han ind i kunstnersammenslutningen Grønningen, som han meldte sig ud af i 1990 til fordel for den mere eksperimenterende gruppe PRO. Her fik hans muse og makker Anne Marie Brauge sit velfortjente gennembrud og deres kunstneriske parløb kørte med fuld fart og mange sejre indtil årtusindeskiftet, da Anne Marie blev syg. Hun døde i 2003 og et helt usædvanligt kreativ fællesskab var slut.
Og her et cv for Anne-Marie Brauge, der dokumenterer at hun var en af de helt tunge "drenge" inden for den magisk realisme i malerkunsten i 60-erne og 70-erne:
Født 1942 i Grenoble. Maler, billedhugger og forfatter. Debut K.E. 1963. Medstifter af Gruppe Passepartout 1965. Store internationale ny-surrealistiske udstillinger i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Italien og USA 1965-1973. Biennale De Paris 1967. "Udsøgte Akvareller", Statens Museum for Kunst 1989. Separatudstillinger: bl.a. Lucien Durand, Paris. Schwarz, Milano. Tokyo Gallery, Japan. Marc Moyens, Washington D.C. Galerie Francois, Vence, Frankrig. Salg: bl.a. Kobberstiksamlingen, Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Københavns Kommunes Kunstfond, Moderna Museet, Stockholm, Kunstindustrimuseet. Medlem af PRO. Udstillet på Grønningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar