Sider

lørdag den 12. februar 2011

Kreative restriktioner - fortætning og ny arkitektur - det er BIG

En af mine drømme om hvad jeg skulle være når jeg blev stor, var at blive arkitekt. Derfor bliver jeg ofte fanget af artikler om ny arkitektur. Og dem har min avis Politiken jævnligt. "Grise kan da sagtens bo i højhuse", er rubrikken i avisens kultursektion i dag lørdag den 12. februar. Hvaba?

Artiklen er en reportage fra Holland af journalisten Kim Faber.
   Nedenunder tre illustrationer hvoraf den øverst er stærkt fascinerende: En kombineret overdækket markeds-/torvehal, hvis vægge og loft består af en lejlighedsbebyggelse der er formet som en kæmpebue/-tunnel uden om. Det er en tegnet illustration af et byggeri som er ved at blive opført i Rotterdam, tegnet af tegnestuen MVRDV som herhjemme er kendt for at have tegnet de to ombyggede siloer på Islands Brygge i København: Gemini Residence.
   Artiklens vinkel er at den danske tradition omkring den plads vi bruger til at bo, og den måde vi bor på, ikke er bæredygtig. Og at vi kan lære af Holland hvor der bor tre gange så mange mennesker på et areal på størrelse med Jylland. På hver kvm hollandsk jord lever der i gennemsnit 500 mennesker, på samme antal kvm bor der 150 danskere, fortæller artiklen.
   Parcelhuse på 150-200 kvm og med 800-1000 kvm have omkring, er et forældet koncept. Kravene om bærdygtighed i fremtiden synliggør at vores i udstrækning enorme parcelhuskvarterer omkring de danske bykerner er et problem på en række områder. Det er spild af plads og spild af energi, og det er socialt ikke en særlig god boform.
   Det at der er så begrændset plads at bo på i Holland, fungerer som det jeg andre steder har udnævnt som "kreative restriktioner" - hvor de påtvungne pladsbegræsninge fører til at fantasien må strenge sig an for at finde andre veje end bare at bygge udad og udad.
   En af vejene er at bygge ny boliger i højden som i Kina, som jeg tidligere har været inde på. Og det gør man også i Holland. En anden vej er den der omtales som "fortætning": at man bygger oven på og ind imellem allerede eksisterende byggeri. Og at man blander funktionerne: bolig, forretning, virksomhed - i stedet for at smide dem uden for byen i hver sit adskilte og sterile kvarter.

Jeg får associationer til det danske arkitektfirma BIG som jeg tidligere har omtalt i forbindelse med blogføljetonen om Kina, hvor det var BIG havde tegnet den danske pavilion med Den lille Havfrue i centrum for en spiralformet skal. Og i København havde de vundet en konkurrence om et nyt Amagerværk hvor de havde blended kraftværket med skibakke. Og for et par dage siden husker jeg at avisen havde en nyhed om at de havde vundet en international konkurrence om et nyt skyskraberkoncept i skyskrabernes vugge: New York. I stedet for lodrette kasser, gik de i forslaget "på skrå". Og så var der vist også en konkurrence om et nyt kunstmuseum på Grønland som firmaet vandt.
   Jeg går ind på nettet og finder deres hjemmeside og husker at jeg kender tre af de byggerier på Amager som de har tegnet: Bjerget, VM Husene og 8Tallet.
   8tallet var fruen og jeg ude at besigtige i efteråret. Kunne vi tænke os at flytte fra Vordingborg og vores byhus fra 1939? Her er et billede af det:


Ikke så langt derfra et andet boligbyggeri som er lige så interessant: VM Husene:


Og et tredje byggeri på Amager: Bjerget


Alle tre byggerier er i kreativitetssammenhæng interessante fordi de er udtryk for og et resultat af konceptuel blending i arkitektur.
   Det der ellers plejer at være adskilt i byernes forstæder: boliger med have for sig, butikscenter for sig og kontor- og erhvervsvirksomheder for sig, er her blandet, komprimeret og integreret i et og samme kompakte byggeri, et byggeri der både er en multifunktionelt bygning og et bylandskab.
   BIG har formet dem sådan at der er store terassehaver til alle lejlighederne, lejlighederne er meget forskellige og folk kan være med til at indrette dem, der er parkeringspladser i flere etager under husene - i hvert fald i et af byggerierne. Og i stueplan er der erhvervslokaler til virksomhede, butikker og andre ikke boligfunktioner, Altså noget i retning af det som i Politikens artikel blev betegnet "fortætning" - men altså her gennemført i nybyggerier på en bar mark og ikke ind i en allerede eksisterende gammel bebyggelse.
   Interessant nok bruger firmaet selv ordet "symbiose" til at sammenfatte deres arkitektoniske tænkning i en af projektbeskrivelserne.
   Det er forresten også dem som har designet badeøen i Københavns havn på Islands Brygge: blending af havn og en åben søbadeanstalt.

Jeg tror nu ikke vi flytter fra vores byhus, for beliggende midt inde i en provinsby, men en lille have og en gård, og gåafstand til butikker, havn og borgruin, så giver det os præcis allerede nu alle de muligheder som BIG´s Amager-bylandskaber tilbyder.
  Øh! Der er lige det problem med parkeringpladsen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar