To diakonisser springer buk på legeplads |
Jeg har været så heldig at få forærende nogle akvarel-farvelagte tegninger af Harald Henriksen som, mig bekendt, ikke har været offentligt tilgængelige før - heller ikke på Harald Henriksen hjemmesiden som sønnen Hans Henriksen har oprettet og styrer, og hvor størstedelen af de solgte malerier og træsnit er registreret og afbilledet.
Den venlige giver er netop Hans Henriksen som tidligere også har foræret mig kopier af de forsideillustrationer (i akvarel) som faderen har lavet og solgt til Politikens og Berlingske Tidendes søndagsmagasiner i perioden 1934-38.
Og i øvrigt er det jo også fra ham jeg har fået en lang række af faderens farvetræsnit som jeg tidligere har vist og skrevet om på min blog.
Her kan man se nogle af de magasinforsider som Harald Henriksen producerede i akvarel:
Her følger de andre otte farvelagte tegninger med diakonisser i humoristiske situationer - flere af dem let frivole - nogle med blottede mamelukker, uha - som gennemgående motiv:
"Hvordan kommer jeg op og ride på den giraf?" |
Diakonisse har svært ved at holde styr og balance på sin cykel |
Diakonisser til kaffeslabberas hos let påklædt levemand |
Strikkende diakonisse-Eva på chaiselong i Paradis |
To diakonisser tumler muntert afsted på løbehjul |
Diakonisser maser sig sammen til glæde for kusken i en jumbe |
Diakonisser skal med sporvogn tæt pakket med forventningsfulde mænd |
Diakonisser spiller fodbold foran tæt besatte tilskuertribuner |
Diakonissetegningerne er lavet i besættelsesårene 40-45 (hvor der ellers ikke var så meget sjov i gaden).Der var ikke nogen speciel anledning eller opdragsgiver, men vi boede tæt ved Diakonissestiftelsen på hjørnet af Sdr. Fasanvej og Peter Bangsvej. Han mødte derfor tit de kyseklædte damer i kvarteret, og fantaserede om hvordan deres tilværelse egentlig var. På ham (ikke mindst som ateist) virkede de komiske og anakronistiske.På nogle af tegningerne lavede han kun stregerne, hvorefter jeg fik lov at lægge akvarelfarve på. Derfor kan farvelægningen være så sjusket.Hans humor kunne godt være af frivol art, som du skriver (til min mors bestyrtelse), men det var en meget indadvendt og stille humor, som mest boblede frem i tegninger, dukketeaterstykker og nogle novelletekster - ting han sad og puslede med i sene nattetimer.Når jeg tænker over det, slår det mig at jeg aldrig har hørt eller set ham le eller grine - højst smile lidt. Der findes intet foto hvor han smiler. Når nogen ville tage et billede af ham. sagde han koket: ‘Åh, mit hår ser så rædsomt ud’ (han var ekstremt tyndhåret men altid velfriseret).
Diakonisse-tegningerne viser en side af Harald Henriksens kunstneriske temperament som jeg ikke umiddelbart ville have forventet han besad; humoren. En side som ellers ikke ytrer sig i hans malerier eller træsnit, men som også viser sig i tre manuskripter til parodiske dukketeater-syngespil som han forfattede, og som jeg fik i kopi sammen med diakonissebillederne. Under forestillingen skulle familiens medlemmer føre dukkerne og lægge stemmer til rollerne:
- "Op i Høet - Landlig Idyl i 2 Akter" - (håndskrevet - uden årstal - med overstreget undertitel: Sommerferiespil i 2 Akter - eller Hans på Sommerferie)
- "Vikingeblod - Nordisk Heltedrama i 4 akter med musik og sange" (maskinskrevet manus i gennemslagskop -1944)
- "Jul på Landet - Komedie udi 4 acter og et efterspil" (maskinskrevt manus - ca. 1949).
Harald Henriksen var et kreativt multitalent, men det var kun den visuelle kunst han bedrev professionelt.
Ud over dukketeater-syngespillene skrev han også noveller og lyrik (til skrivebordsskuffen). Og han spillede også på klarinet (ikke klaver som jeg fejlhuskede da jeg oprindelig skrev dette indlæg ) på amatørbasis.
Herom mere i et senere indlæg.
Sandsynligvis var han også synæstetiker (tone > farve), da sønnen Hans er det, og der er et stærkt arveligt (genetisk) element i tilstanden.
Som en del af sin professionelle kunstnerisk praksis malede han signerede unika-porcelænsvaser og -platter for Den Kgl. Porcelænsfabrik i perioden 1948-60.
Jeg har Harald Henriksen-søgeagenter kørende på Lauritz.com, på Bruun-Rasmussen.dk og på dba.dk. Og forleden var der så en alert på hans navn hos Bruun-Rasmussen.
Denne noget specielle vase med låg og understel er udbudt til salg; vurderingsprisen 6.000 kr. Jeg har foreløbig budt 3.000, og vil nok ikke gå meget højere op:
Jeg har altså budt det halve af vurderingen. Vi får se hvordan det går.
Den her blev solgt ved en auktion for 3 måneder siden på Auktionshuset.com:
Hammerslag 2.600, vurderingspris: 3.500
Ofte er motiverne på porcelænsvaserne og -platterne mere eller mindre direkte overført fra hans akvareller og/eller farvetræsnit, som fx det her: Schweitzerhuset i Frederiksberg Have (vinter):
1939. Akvarel 46 x 62 cm |
1942. Farvetræsnit 19 x 23,5 cm. |
1954-55. Porcelænsvase, Unikamalet. |
I disse dage har en HH-søgeagent på dba.dk fundet et træsnit til salg som jeg ikke har. Det er imidlertid så fugtskadet som man kan se, at jeg ikke vil købe det:
Eller retter: Jeg har givet et bud på 100 kr. som sælger har meddelt er "interessant" (for det og et andet som også var fugtskadet og indrammet, ville han have 500 kr.)
Vi får se.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar