Sider

lørdag den 3. marts 2012

Johan Olsen - en af de særligt kreative personligheder - med musik og dna på hjernen

Kendt og dygtig rock-musiker og anerkendt forsker ud i molykolærbiologien. En ikke helt normalt kombination af kvalifikationer. Navnet er Johan Olsen, og jeg husker at jeg hørte ham fortælle om sit liv for mere end et år siden i Karen Secher Jensens radioprogramserie Besøgstid. 
   Nu læste jeg så et interview med ham i B.T. i flyveren hjem fra Oslo. Og huskede programmet.

Wikipedia fortæller om Johan Olsen som musiker og mediemulittalent:
Johan Gotthardt Olsen (født i København N 25. marts1969) er en dansk musiker, biolog, foredragsholder, forskerved Københavns Universitet, radiovært og tv-vært. Han er bedst kendt som forsanger i Magtens Korridorer, Pligten Kalder (med Torben Steno), Retox Panic (med Simon Beckog Lykke N. Andersen), radiovært på P3s Sommerskolen og Efterskolen med Julie Bundgaard og Aleksander Thastum, smagsdommer i DR2 programmet Smagsdommerne og tv-vært i Den halve sandhed på DR2. Sammen med Niklas Schneidermann har han bandet Crash Replay. Han synger desuden gamle og nye viser om druk, død og ulykkeligkærlighed med bandet Gangerpilt.
I et interview med ham om hans forskningsinteresser og hvordan det startede fortæller han:
"Jeg har villet være biolog, siden jeg var helt lille. Jeg syntes, det var sjovt med dyr, og jeg kunne godt lide at lære navnene på forskellige fisk og fugle. Som barn tilbragte jeg alle mine somre på en øde ø i Norge med min familie. Der er sgu biologi derude! Så jeg har altid interesseret mig for naturen."

"Da jeg i slutningen af folkeskolen blev præsenteret for DNA-molekylet (molekyle i cellerne, der rummer arvemassen), så var der et eller andet inde i hovedet på mig, der sagde klik. Fra det øjeblik var det det molekylære, der var det spændende. Det var sådan et 'rush' for mig. Hele konceptet med DNA var så uforståeligt og så gådefuldt."
   "Gymnasiet handlede meget om at feste, blive voksen og lære en masse nye mennesker at kende. Men jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville ind og læse biologi."
    "Jeg brugte en stor del af min fritid på at sidde på biblioteket og læse blade og bøger om genetik og biokemi. Jeg var så sulten efter at finde ud af mere."
   Mange af kammeraterne tog ud at rejse efter gymnasiet, men ikke Johan. Han glædede sig som et lille barn til at komme i gang med at læse på universitetet.
   "Mine venner kaldte mig en kedelig, støvet stodder! Men biologien var en rejse for mig. Det var vigtigt for mig at starte på det studie."
Læs mere her:

På DR.dk´s side om Karen Secher Jensens interview med Johan Olsen får vi at vide historien om hvordan han blev musiker - det var serendipitet:
Det med musikken begyndte nu som en tilfældighed. Som dreng fik Johan Olsen uden videre interesse stukket en violin i hånden, og på pladespilleren i barndomshjemmet var det oftest klassisk musik, der kom ud af højtalerne. Lige indtil Johan Olsen fik en plade med Pink Floyd, som vendte op og ned på alt.
    'The Wall' blev nærmest en åbenbaring for den unge Johan, der bare måtte overskrive skoletavlen i alle frikvartererne med Pink Floyds tekster. Alligevel var det ikke musiker, han drømte om at blive, for det var helt klart naturvidenskabens forunderlige verden, der trak:
    - Ambitionerne var aldrig at blive et stort kommercielt band, vi var et fyraftensband. Nogen dyrker fluefiskeri, mens vi stod i kælderen og øvede, siger Johan Olsen om grundlæggelsen af Magtens Korridorer, der blev til i fredagsbaren på biologistudiet.
   Tilfældigt eller ej, Magtens Korridorer havde stor succes som liveband i det københavnske universitetsmiljø i midten af 90'erne, men brød først igennem i 1997 med den legendariske 'Hestevisen' i forbindelse DR's radioprogram 'Tæskeholdet'. Det store kommercielle gennembrud kom dog først i 2003, og resten er historie.
   Magtens Korridorer er kommet for at blive, for bandet har med Johan Olsen i forgrunden en del på hjertet. Som der står på bandet hjemmeside: "At lukke ned for ordstrømmen fra Johan Olsens brede flab er som at stoppe en tsunami med et badeforhæng."
Hør det spændende interview med Johan Olsen på 

Og læg så i øvrigt mærke til radioprogrammet 'Besøgstid'. 
    Det har nu kørt i flere år. Den tematiske interesse bag programmet er den samme som min på denne blog: kreativitet og den særligt kreative personlighed. 
   Og vært og interviewer Karen Secher Jensen er simpelt hen fremragende. Udsendelserne er ikke blot fine radioportrætter af interessante og mangefacetterede personligheder, men også nærmest en lærebog i interviewteknik og hele spektrummet af interview-strategier.
   De mennesker der medvirker er ikke altid nemme at interviewe. Det er kreative personligheder med både egen dagsorden, med stor lyst eller ulyst til at folde sig ud, nogle der elsker at høre sig selv tale højt og længe, andre som er blufærdige ud over alle grænser.
   Men det lykkes næsten altid at få optage et "udviklingsinterview", dvs et interview hvor man klart oplever at den interviewede faktisk gennemløber en mental udviklingsproces under interviewet. 
   Dramaturgisk set er det  interviews der på det smukkeste følger berettermodellen, godt med vendepunkter og overraskelser både for medvirkende og lytter - og derfor radiointerviews der effektivt fanger og fastholder lytterens interesse. 
   Det skyldes er en kombination af fremragende research og en stærk empati og indlevelse hos intervieweren.
   Og Karen Sechers radiostemme findes ikke bedre.

1 kommentar:

  1. Hej

    Jeg har lige hørt, at der kommer en artiken om Johan Olsen og hans knapper i Politiken. Sjovt nok sker det samtidig med at der udgives en overdådig danskproduceret fotobog, som hedder At se en knap. Det er en bog om design og fascination af knapper. Se www.knapbogen.wordpress.com.

    SvarSlet