Sider

søndag den 27. februar 2011

Hjernens aktivitet er forskellig - afhængigt af om man hører til de "kreativt tænkende" eller til de "metodisk tænkende"

Ovenstående rubrik er oversat fra en artikel i Science Daily fra 2007. Artiklen forholder sig til en debat blandt forskere om "kreativ (divergent) tænkning" og "ikke-kreativ (konvergent) tænkning" grundlæggende er forskellig eller dybest set nogenlunde er det samme. Og dermed også om der en biologisk-fysiologisk forskel på kreativt tænkende mennesker og de mennesker som tænker metodisk, skridt for skridt.

En undersøgelse foretaget af forskerne John Kounis og Mark Jung-Beeman tyder på at det er tilfældet. De har delt fortsøgspersonerne i to grupper: en gruppe der om sig selv fortæller at de løser problemer ved "sudden insight" (=aha-oplevelser) og dem som fortæller at de løser problemer "metodisk".
  EEG-scanning af de to gruppers hjerneaktiviteter, både når de var i hvile og ikke sat til at løse problemer, og når de skulle løse problemer, viste at der var klare forskelle i hjernearktiviteterne. Det sidste vidste man godt fra andre undersøgelser, det første var nyt:
One difference was that the creative solvers exhibited greater activity in several regions of the right hemisphere. Prvious research has suggested that the right hemisphere of the brain plays a special role ind solving problems with creative insight, likely due to right-hemisphere involvement in the processing af loose or "remote" associations between the elements of a problem, which is understood to be an improtant component of creative thought. The current study shows that greater right hemisphere activity occurs even during a "resting" state in thoes with tendency to solve problems by creative insight. This findings suggest that even the spontaneous thought of creative individuals, such as in their daydreams, contain more remote associations.
Så altså den gamle historie om at kreativitet forbindes med særlig aktivitet i højre hjernehalvdel, holder endnu, og det vi får at vide her er at forskellen mellem kreativt tænkende og metodisk tænkende personer, så at sige er permanent indbygget i personlighedens biologiske set up. Alle kan måske nok tænke kreativt under bestemte vilkår, men for nogen er det "et must" - en del af deres "natur".

En anden af mine kæpheste omkring kreativitet har altid været at det at visualisere et problem - tænke i billeder, modeller, skemaer, metaforer - at det er fremmende for en kreativ løsningsproces.
   Da jeg var direktør for en tv-station, fik jeg derfor sat white boards op på alle vægge i redaktionslokalet, så medarbejderne hvis de var i gang med at diskutere et eller andet, altid lige kunne gå hen og tegne og fortælle. Også de sammenhæng mellem kreativitet og visualitet bliver bekræftet af undersøgelsen:
Second, creative and metodical solvers exhibited different activity in areas of the brain that process visual information. The patterns of "alpha" and "beta" brain waves in creative solvers was consistent with diffuse rather than focused visual attention. This may allow creative individuals to broadly sample the invironment for experiences that can trigger remote associations to produce an Aha!-moment. 
I artiklen udlægges konsekvenserne af disse "findings" sådan: De kreative problemløsere kan meget nemmere få associationer til løsningen af et problem ved at se en tilfældig reklame eller overhøre et tilfældigt replikskifte, fordi de er åbne og modtagelige for distraktioner fra omgivelserne i en given situation. Heroverfor står de metodiske problemløsere der tenderer til at afskærme sig fra distraktioner for at kunne koncentrere sig om at følge den metodiske opskrift de behersker i forvejen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar