Politiken har i dag et interviewportræt af en dansk digter med såkaldt indvandrerbaggrund. Navnet er Yahan Hassan. Og det er også titlen på hans debutdigtsamling "Yahya Hassan" der udkommer i slutningen af denne måned.
Et af digtene citeres i Politikens 2. sektion "Debat" - og har titlen:
BARNDOM
FEM BØRN PÅ RÆKKE OG EN FAR MED EN KØLLE
FLERGRÆDERI OG EN PØL AF PIS
VI STIKKER SKIFTEVIS EN HÅND FREM
FOR FORUDSIGELIGHEDENS SKYLD
DEN DER LYD NÅR SLAGENE RAMMER
SØSTER DER HOPPER SÅ HURTIGT
FRA DEN ENE FOD TIL DEN ANDEN
PISSET ER ET VANDFALD NED AD HENDES BEN
FØRST DEN ENE HÅND FREM SÅ DEN ANDEN
GÅR DER FOR LANG TID RAMMER SLAGENE VILKÅRLIGT
ET SLAG ET SKRIG ET TAL 30 ELLER 40 TIL TIDER 50
OG ET SIDSTE SLAG I RØVEN PÅ VEJ UD AD DØREN
HAN TAGER BROR I SKULDRENE RETTER HAM OP
FORTSÆTTER MED AT SLÅ OG TÆLLE
JEG KIGGER NED OG VENTER PÅ DET BLIVER MIN TUR
MOR SMADRER TALLERKENER I OPGANGEN
SAMTIDIG MED AT AL JAZEERA TV-TRANSMITTERER
HYPERAKTIVE BULLDOZERE OG FORTØRNEDE KROPSDELE
GAZASTRIBEN I SOLSKIN
FLAG BLIVER BRÆNDT
HVIS EN ZIONIST IKKE ANERKENDER VORES EKSISTENS
HVIS VI OVERHOVEDET EKSISTERER
NÅR VI HIKSTER ANGSTEN OG SMERTEN
NÅR VI SNAPPER EFTER VEJRET ELLER MENINGEN
I SKOLEN MÅ VI IKKE TALE ARABISK
DERHJEMME MÅ VI IKKE TALE DANSK
ET SLAG ET SKRIG ET TAL
Et stærkt digt. En montage af sceniske reportagebilleder, handlings- og replikfragmenter, paradokser og filosofiske kommentar. Konceptuel blending så det gnistrer og sprutter!
Du kan se og hører Yahya Hassan selv fremføre sit digt via dette link:
http://politiken.dk/poltv/nyheder/debattv/ECE2093760/yahya-hassan-fremsiger-digtet-barndom/
Rubrikken på portrættet i Politiken er et citat fra interviewets første sætning - og kunne være programtekst for et nyt ungdomsoprør:
"Jeg er så fucking vred på mine forældres generation"
Også artiklens manchet er et citat fra interviewet:
"Jeg har set, hvordan nydanske fædre er rådne passivt op på kontanthjælp i sofaen med fjernbetjeningen i hånden, ledsaget af en desillusioneret mor, der aldrig sagde til eller fra. Os der faldt fra på uddannelser, os der blev kriminelle, og os der blev bumser, vi blev ikke svigtet af systemet, men af vores forældre. Vi er den forældreløse generation"
Denne blog har som et af sine temaer at udforske kreativitetens vilkår, herunder den såkaldt "særligt kreative personligheds" opståen og sociale og psykologiske udviklingsbetingelser.
Et tema der går igen i en lang række interviewportrætter og biografier med forfattere, journalister, opfindere, forskere og politikere som hovedpersoner, er oplevelser i barndommen og ungdommen hvor personligheden udsættes for forældresavn og -tab, mobning i skolen, splittelse mellem flere sprog og kulturer, oplevelsen af rodløshed og fremmedgørelse.
Det er vilkår som hos de fleste - helt naturligt - producerer indeklemt vrede og afstandtagen til samfundet, og som nemt fører ud i en negativ afviklingsspiral - præget af stofmisbrug, kriminalitet, institutionsophold, rodede familieforhold og konfliktfyldt sociale relationer.
Men heldigvis ikke hos alle.
Vreden kan hos nogle mennesker blive brændstof for kreativitet, opfindsomhed og kunstnerisk skaben. De sociale vilkår kommer til at fungerer som 'kreative restriktioner' der producerer 'kreativ vrede', velkendte begreber fra kreativitetpsykologien.
Men hvad skal der til for at en positiv udviklingspiral kommer igang - i stedet for den destruktive afviklingsspiral?
Svaret er i en vist forstand både simpelt og banalt: mødet med en mentor! - der ser én som et menneske, noget der gør at man bliver synlig for sig selv. En voksen person som har tillid til at der bag vreden, uregerligheden og utilpassetheden findes en kerne af positiv og konstruktiv energi og fantasi, og som giver aktivt og vedholdende udtryk for den tillid og forståelse som er en forudsætning for at man - barnet, den unge - oplever 'at blive SET'.
Præcis sådan en person - en mentor - møder Yahya Hassan også. Heldigvis!
Efter en lang række skiftende og kortvarige institutionsophold kommer han på døgninstitutionen Solhaven i Nordjylland, og 'bliver set' - dog først efter at blive godt og grundigt afvist af mentoren, som typisk nok var dansklærer:
På Solhaven troede de først, jeg var ligesom de andre rødder. Så de satte mig til at se ’Matador’ fra morgen til eftermiddag. Men en dag skulle vi aflevere en stil om Facebook. Jeg brugte hele weekenden på den. Da jeg afleverede den, kiggede min lærer kort på stilen og gav den tilbage til mig med ordene: »Hvor har du stjålet den? For det er jo ikke dig, der har skrevet den«.Jeg blev så vred, at jeg sagde til hende, at jeg ville skrive en ny med det samme og give hende den, når dagen var omme. Så det gjorde jeg. Hun kunne ikke tro sine øjne.Fra den dag af så jeg ikke mere ’Matador’. Hun gav mig danske klassikere, digte, noveller og tungere bøger. Det var der, jeg opdagede, jeg kunne skrive.På Solhaven sørgede min lærer for, at jeg kom videre og fik skrivekurser og højskoleophold«.»Ja, det var, som om der åbnede sig et gammelt sår i mig et sted, hvor ordene strømmede ud af mig. Vrede ord.Jeg skrev på min digtsamling, samtidig med jeg fik lov til at tage en 9. klasse uden for Solhaven. Der oplevede jeg for alvor at være udenfor. Mange af de middelklasseforældre ville ikke have, deres børn gik med mig, så jeg blev ofte ikke inviteret med til festerne. Jeg gjorde det nok ikke nemt for dem, men igen følte jeg mig som "perkeren".
Ja, lige efter bogen. Et skoleeksempel på den kreative personligheds typiske fødselshistorie, som jeg jævnligt har skrevet om her på bloggen.
Jeg får blandt andet associationer til Christina Hagen som jeg har skrevet om tidligere i flere indlæg, og hvis fantastiske tekst-/digt-samling "White Girl" for nylig er blevet iscenesat som et teaterstykke med fine anmeldelser.
Se mere om hende og lignende kreative personligheders historier med brug af "kreative vrede" som en ressource opsparet i barndommen:
Og giver det ikke, her eksemplificeret med Yaha Hassans historie, stof til eftertanke - nu hvor man politisk diskuterer fx nye heldagsskoler og erhvervsskoler!
Tænk hvis man kunne indrette skoler og uddannelsesinstitutioner hvor alle de udskilte, udstødte og utilpassede børn og unge - der er nogle hundrede tusinder af dem - kunne opleve at blive SET! - blive synlig, forstået og accepteret, mødt med tillid og få nogle "succesoplevelser" - ud fra en pædagogisk målsætning om at undervisningen skulle fokusere på hvad man var god til frem for hvad man savnede og havde af mangler.
Så man kunne få nogle kreative udviklingsspiraler igang - frem for destruktive afviklingsspiraler som det nuværende skole- og institutionssystem - dokumentereret - er så velindrettet til at producere.
Læse hele interviewportrættet med Yaha Hassan her:
http://politiken.dk/debat/ECE2095547/digter-jeg-er-fucking-vred-paa-mine-foraeldres-generation/
Hvem journalisten var? Tarek Omar!
For en god ordens skyld vil jeg lige sige, at Yahya aldrig blev 'godt og grundigt afvist'. Tværtimod så jeg straks hans åbenlyse skrivetalent, da han først begyndte at skrive noget overhovedet. Jeg har aldrig været ansat på Solhaven og er således ikke en del af et socialpædagogisk team eller en mentor-ordning, jeg er lærer på en kommunal specialskole. Men ellers er det prisværdigt, at du bruger så meget plads på din blog på artiklen, som jeg selvfølgelig deler din begejstring for. Og jeg er enig med dig i, at det handler om at blive set som det menneske man er - men man må heller ikke være naiv og tro, at der ligger et stort kreativt potentiale gemt i alle unge med en så dybt belastet baggrund som Yahyas. Hans historie er unik, og udviklingen af hans skrivetalent har ikke været uden omkostninger.
SvarSletMed venlig hilsen 'Den typiske dansklærer' ;)
Kære Louise
SletTak for din kommentar og korrektioner. Jeg har jo ikke andet at holde mig til end Yahays egne udtalelser som de er citeret i artiklen.
Og når jeg taler om "mentor" i indlægget, så er det ikke en institutionel "mentorordning" jeg refererer til, men noget jeg flere gange har skrevet om her på bloggen.
For mig er en "mentor" en socialpyskologisk instans som nogle mennesker er heldig at møde i deres barndom eller ungdom.
Rigtig mange forfattere, kunstnere, forskere og leder kan fortælle om oplevelser i barndom og ungdom hvor mødet med et menneske - en lærer, bedstemor, arbejdsgiver, ven af familien, sportstræner - har betydet et positivt vendepunkt i livet og i selvopfattelsen – i en periode hvor meget ellers mentalt pegede i nedadgående retning.
"En mentor" er i min terminologi en voksen person der - som en slags skæbne – møder og SER ÈN som andet end det andre ser: en taber, udstødt, isoleret - et problem for sine omgivelser. Et møde som indebærer et personligt udviklingsmæssigt vendpunkt for "menteen". Men måske også for ”mentoren”.
Min hypotese er Yahyas historie ikke er unik, men typisk for ganske mange kreative menneskers oplevelser og erfaringer i barndom og ungdom.
Men jeg tror også at de fleste børn og unge har personlige potentialer og og mentale eller kropslige ressourcer (ikke nødvendigvis særligt "kreative") som kunne realiseres hvis de bliver mødt med samme slags åbenhed som Yahya åbenbart mødte hos dig.
For forfatteres vedkommende har ”mentoren” ofte været en "dansklærer". Og Yahya var altså heldig at møde sådan en på det helt rigtige tidspunkt.
Omkostningerne ved at blive og påtage sig rollen som "mentor" undervurder jeg ikke. Tværtimod.
Selv har jeg undervist mere eller mindre kreative mennesker inden for forskellige fagområder stort set hele mit voksenliv, og har med mellemrum haft oplevelser med - uplanlagt - at komme ind i den forpligtende og emotionelt belastende rolle. Har også i min høje alder fået flere meldinger fra fortiden om at jeg havde betydet mere for ”elever” end jeg selv havde oplevelsen af – den gang.
Din kommentar giver mig lidt af et mentalt ”kick”: Faktisk er det nok en underbelyst problemstilling i kreativitetslitteraturen: de omkostninger det kan have - frivilligt eller ufrivilligt - at blive involveret i et "mentorforhold".
Jeg har i en række indlæg været inde på "mentorens" betydning i kreativitetssammenhæng, her et par linkadresser, men temaet forfølger jeg i mange indlæg:
http://petersudsigt.blogspot.dk/2010/08/mentorhjlp-til-den-kreative_03.html
http://petersudsigt.blogspot.dk/2010/08/kvindelige-leder-mnsterbryderi-og.html
Mange hilsener
Peter